Chat with us, powered by LiveChat

Багаж при пътуване с авиокомпания Райънеър

 

Багаж при пътуване с авиокомпания Райънеър

Ръчен багаж

Нискотарифната авиокомпания Райънеър ви позволява да вземете като ръчен багаж един куфар с размери 55x45x20 см., както и отделно една малка чанта с размери 35x20x20 см.

Регистриран багаж

Опциите за чекиран багаж са 15 или 20 килограма и трябва да се впише в размери 81x119x119 см. Ограниченията не се прилагат за помощни средства и съоръжения за придвижване на пътници със специални нужди.

Деца

За новородени не е позволено да носите ръчен багаж, но спокойно може да вземете 2 неща като например детско столче и люлка. Детският багаж трябва да бъде регистриран в багажното отделение на летището 40 минути преди излитане.Допълнителният багаж за бебето се регистрира като чекиран багаж, срещу допълнително заплащане.

Хора с ограничена подвижност

Оборудването за хора с ограничена мобилност се транспортира безплатно. Пътниците с ограничена подвижност, пътуващи с електрическа инвалидна количка, трябва да ни информират за придвижването на оборудването, което им е необходимо, най-малко 48 часа преди пристигане.

Можете да вкарате в самолета само инвалидна количка със сухи акумулаторни батерии и с размери, които не надвишават 81x119x119 см.

Спортна екипировка

Спортната екипировка може да се транспортира със самолет срещу такса, която не надвишава 20 % от таксата за място в багажното отделение. Таксата за спортна екипировка не е включена в процентите чекиран багаж. Ако носите велосипед, неговото тегло не може да надвишава 30 килограма и ще бъде приет на борда само, ако е опакован в защитна кутия или в чанта за пренасяне на велосипед.

Музикални инструменти

Можете да носите по-малки музикални инструменти при Вас, за което ще трябва да запазите място в самолета. Ако е необходимо допълнително пространство, моля свържете се с отдела за обслужване на клиенти по телефон или email.

Домашни любимци

Нискотарифната авиокомпания Райънеър не позволява да транспортирате животни, с изключение на кучета водачи за някои маршрути. За повече информация, моля свържете се с компанията по горещата линия за обслужване на клиенти.

Храна

Храна може да носите както в чекирания, така и в ръчния багаж. Не забравяйте, че по отношение на ръчния багаж има ограничения за течности. В куфара може да имате до 1 литър течност и не повече от 100 мл. в ръчния багаж.

Тютюневи и алкохолни продукти

При полети в рамките на ЕС са установени общи ограничения за качване на цигари и алкохол в самолета. Всеки пътник може да качи на борда не повече от 800 цигари, 400 пурети, 200 пури, 1 килограм тютюн, 10 литра спиртни напитки, 20 литра силно вино, 90 литра вино (от които не повече от 60 литра пенливо вино), 110 литра бира.

Обърнете внимание на стоките, превозвани с ограничения в страната, към която пътуват. Обърнете се към митниците във вашата страна за допълнителна информация. При транспортиране на по-голямо количество алкохол и цигари, може да се наложи да докажете, че са предназначени за лична употреба, а не за препродажба и да покажете касова бележка.

Ако летите от Литва, Латвия, Унгария, Румъния и България за Австрия, Дания, Ирландия, Италия, Хърватска, Словения, Швеция и Германия за лична употреба имате право да носите само 300 цигари /15 стека/ необлагаем внос. Останалите ограничения за тютюневите продукти не се променят, ако ги внасяте за нетърговска и лична употреба.

Когато пътувате до Великобритания от страни от ЕС, според митническите разпоредби за тютюневи изделия и алкохолни напитки няма ограничения. Все пак, ако носите повече от 800 цигари, 200 пури, 400 пурети, 1 килограм тютюн, 110 литра бира, 90 литра вино, 10 литра спиртни напитки, 2 литра подсилено вино, може да се наложи да докажете, че превозваните стоки ще се използват само за лични нужди. И ако не успеете да го направите, ще бъдат конфискувани.

В Норвегия човек на възраст над 18 години може да вземе 200 броя цигари (1 стек) или 250 грама други тютюневи изделия. Лица на възраст 18-20 години могат да носят напитки с алкохолно съдържание не повече от 22 %. Възрастните могат да носят 1 литър спиртни напитки (22% – 60%), 1.5 литра вино (2.5 % – 22 %), 2 литра (6 x 0.33 литра) бира.

Допустимите количества алкохолни напитки зависят от комбинациите им с допустимите количества тютюн както следва: 

  • 200 броя цигари съответстват на 1.5 литра вино или 1.5 литра бира 
  • 5 литра вино съответстват на 1.5 литра бира 
  • 1 литър спиртни напитки съответства на 1.5 литра вино или бира 

В тази категория не може да се променя алкохола.

Възможни комбинации: 

  • 1 литър спиртни напитки + 3 литра вино + 3 литра бира; 
  • 5 литра вино + 2 литра бира; 
  • 5 литра бира (без преминаване в тютюн) + 1 литър спиртни напитки + 3 литра вино + бира + 200 броя цигари или 250 грама тютюн; 
  • 3 литра вино + 2 литра бира + 200 броя цигари или 250 грама тютюн; 
  • 5 литра бира + 200 броя цигари или 250 грама тютюн (цигари по време на транспорт)